Friday Night Fights Vol. 1

Vassiliy Jirov vs. James Toney

26. aprila 2003. godine u Mašantuketu, USA, za IBF svetsku titulu u kruzer kategoriji boksovali su šampion Vasili Žirov iz Kazahstana i Amerikanac Džejms Toni. Bila je to sedma po redu odbrana boksera iz Kazahstana koji je 1996. u Atlanti osvojio olimpijsko zlato u poluteškoj kategoriji. Te večeri je boksovao prvi put nakon pauze od 14 meseci, a koja je usledila zbog problema sa bivšim menadžerom. Vasili Žirov u meč je ušao sa skorom 31-0, 27KO.

Njegov protivnik, tada 34-godišnji Džejms Toni, u čijem uglu je bio sada legendarni Fredi Rouč i koji je do tada već nekoliko puta osvajao svetsku titulu, imao je skor 65-4-2, 42KO. Skoro deset godina ranije, 1994, bokserski analitičari su ga smatrali za najboljeg boksera „paund for paund“, ali to vreme je bilo daleko iza ovog tipičnog „old skul fajtera“. Sudija u ringu te večeri Stiv Smoger.

Vasili Žirov je bio agresivan bokser, kontraš čija je jedina odbrana bila zapravo njegov napad. Nezaustavljivi Kazahstanac je bio tempaš koji je bacao mnogo udaraca, te noći u proseku 85 po rundi. Bio je prepoznatljiv po ubitačnim napadima u telo i ništa nije bilo drugačije ni te noći u „Foksvuds resortu“.

Džejms Toni, kao što rekoh „old skul fajter“ nalik onima koji su boksovali polovinom dvadesetog veka. Odličan u defanzivi, još bolji iz kontre, bokser koji je profi debi imao, u tom momentu, čak 15 godina ranije.

Updated: 08/03/2018 — 23:00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

www.svetboksa.com Frontier Theme