Aleksandar Vučićević na „brzom putu“ za najviše AIBA zvanje

Dva puta zaredom Aleksandar Vučićević je proglašen za najboljeg sudiju Pojedinačnog prvenstva Srbije za seniore. Bilo je to 2016. i 2017. godine. Uspešno je sudio Prvu boksersku ligu Srbije, zatim i Regionalnu ligu, učestvovao na nekoliko međunarodnih turnira u inostranstvu, a od decembra prošle godine stekao i više zvanje u okviru AIBA organizacije. U ovom momentu svakako predstavlja jednog od najperspektivnijih bokserskih sudija iz Srbije.

Od nedavno Srbija ima još jednog AIBA sudiju sa dve zvezdice, ujedno i najmlađeg, da li je bilo slavlja nakon što su stigli rezultati?

– Tako je! Informaciju da sam uspešno položio za više zvanje, kao i da sam na “ubrzanom putu” da polažem i za treću zvezdu prvo sam podelio sa porodicom, kolegama i prijateljima. Njihova podrška mi mnogo znači i ujedno motiviše da budem još bolji. Što se tiče slavlja to će uslediti tek kada postanem prvi sudija iz Srbije sa tri zvezdice. Nadam se da će i to biti vrlo brzo.

Koliko je ozbiljan bio kurs u Rumuniji i ko je bio AIBA instruktor?

– Kurs je bio odlično organizovan. U pitanju je bio turnir u Jasiju, tamo smo sudili i imali praktičnu i teorijsku nastavu. Predavač je bio iskusni supervizor Teri Smit iz Velsa, inače jedan od članova upravnog odbora AIBA organizacije. Sve je bilo na vrhunskom nivou, bilo je naporno ali šta se želi nije teško. Samom kursu su prisustvovale kolege iz celog sveta, što dovoljno govori o ozbiljnosti istog.

Bili ste u obavezi da sudite ceo turnir, koliko je bilo učesnika na samom kursu?

– Bilo nas je 25, kao što sam rekao sa različitih strana sveta. Najviše naravno iz Evrope. Bili smo u obavezi da sudimo ceo turnir. Što se mene lično tiče, želeo sam da sudim što više, pogotovo teške i neizvesne mečeve, kako u ringu tako i da bodujem, jer u takvim mečevima se najviše dolazi do izražaja i stiče dragoceno iskustvo.

Dve godine za redom si proglašen za najboljeg sudiju na seniorskom Pojedinačnom prvenstvu Srbije, od nedavno si izabran i za predsednika Sudijske organizacije BSS, koliko si počastvovan tim nagradama i koliko ti je to podstrek za dalje bavljenje ovim poslom?

– Za mene je velika cast i ogromna motivacija to što sam dve godine zaredom nagrađen kao najbolji sudija Prvenstva države. Postavljanje na mesto predsednika Sudijske organizacije Srbije je takođe cast ali i velika obaveza. Moja želja je da u budućnosti Srbija postane prepoznatljiva na svetskom nivou kada su u pitanju bokserske sudije. Trudiću se maksimalno da što više naših mladih kolega prvenstveno stekne AIBA zvanje, zatim i da se usavršava i učestvuje na međunarodnim takmičenjima. Moram da napomenem da predsednik BSS g. Nenad Borovčanin shvata kolika je važnost učešća sudija na svim takmičenjima zajedno sa reprezentacijom i ovim putem mu se zahvaljujem što će, zajedno sa rukovodstvom BSS, obezbediti uslove da sudije budu neraskidivi deo bokserske reprezentacije Srbije.

Nakon kursa u Rumuniji nalaziš se na takozvanom „brzom putu“ za polaganje za treću i poslednju AIBA zvezdicu, ujedno i najviše sudijsko zvanje. Kada bi po tebi to moglo da se desi i kolike su šanse da Srbija konačno ima jednog sudiju sa najvećim zvanjem?

– S obzirom da sam od strane g. Terija Smita predložen za ubrzano polaganje za najveće zvanje, tačnije neću morati da čekam da prođu dve godine, potrudiću se da se to dogodi što pre. Ukoliko bude mogućnosti iskoristiću svoju šansu u toku ove godine i, nadam se, postati prvi sudija iz Srbije sa najvećim AIBA zvanjem.

Updated: 01/03/2018 — 08:56

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

www.svetboksa.com Frontier Theme