Leo Cvetković: Sledeća stanica Mediteranske igre

19-godišnji vicešampion Evrope Leo Cvetković napravio je veliki rezultat na nedavno završenom kontinentalnom takmičenju održanom u Rumuniji. Ovaj momak je bio nadomak zlatne medalje kada je u finalnom meču poražen od boksera iz Ukrajine rezultatom 3-2. Ipak, imajući u vidu da mu je ovo prvo seniorsko veliko takmičenje, srebrna medalja je fantastičan uspeh. Leo živi i trenira u Rijeci, počeo je da boksuje 2012. godine u BK Predator, do sada je odboksovao oko 70 mečeva, a jednom je bio i nacionalni prvak.

Da li si pre odlaska u Rumuniju očekivao da ćeš boksovati u finalu?

– Iskreno, nisam se baš nadao finalu, ali sam bio uveren da ću uzeti medalju jer sam znao koliko smo se za nju spremali i koliko sam je jako želeo. Na omladinskom Svetskom prvenstvu sam je izgubio za dlaku, sada sam bio siguran da će završiti oko mog vrata. A kada sam došao do polufinala pitanje je bilo samo kog sjaja će biti.

Koji meč na tom takmičenju ti je bio najteži i zašto?

– Bez dileme najteži meč mi je bio onaj u finalu. Protivnik je boksovao veoma sličnim stilom kao i ja, sam tempo je bio vrlo jak, zatim prisutan je bio i umor od prethodnih mečeva i na kraju ogroman mentalni pritisak.

S kim si se pripremao pred odlazak u Targu Jiu i ko je najzaslužniji za ostvareni rezultat?

– Pripremao sam se sa svojim trenerom u klubu i kupskim drugovima. Odlazio sam u Zagreb na sparinge sa Damirom Plantićem, a u Rijeci sam sparingovao sa profesionalnim bokserom Bilalom Lagunom koji su tada pripremao za svoj meč. Najzaslužniji je svakako moj trener Zoran Kralj koji je verovao u mene i bio uz mene sve vreme.

Uskoro te očekuje Prvenstvo Hrvatske, ko će ti biti najozbiljniji protivnik na putu do zlatne medalje?

– Tako je. Najozbiljniji protivnik će mi biti Damir Plantić od koga sam izgubio u finalu prošlogodišnjeg prvenstva.

Koliko puta nedeljno treniraš i da li se baviš još nečim osim boksom?

– Treniram dva puta nedeljno, svakim danom osim nedelje. Nedelja mi je dan za odmor. Idem na Kineziološki fakultet u Zagrebu, ali sam upisao vanredne studije kako ne bih morao da napuštam Rijeku i prelazim u drugi klub.

Da li pratiš profesionalni boks i ko je i zašto tvoj najomiljeniji bokser trenutno?

– Ne pratim baš previse, ali gledam ono što me zanima. Najomiljeniji bokser trenutno mi je Vasil Lomačenko. Kada on boksuje sve igleda tako lako i jednostavno, a svi mi znamo koliko to zapravo nije.

Da li ćeš učestvovati na Mediteranskim igrama ovog leta?

– Pa, siguran sam da hoću. Mislim da sam ovom medaljom kupio kartu za Španiju, a na meni je sada da nastavim da treniram i do tada se spremim što je moguće bolje.

Prošle godine si boksovao u Beogradu na Meču šampiona za zlatnu rukavicu, da li dolaziš i na Beogradski pobednik krajem meseca?

– Da, bio je to jedan odlično organizovan turnir i zaista sam uživao. A kada se doda i zlatna medalja, iz Beograda nosim samo lepe uspomene. Što se tiče Beogradskog pobednika, pa, još uvek ništa ne znam. Trenutno sam na odmoru.

Da li Evropsko prvenstvo u Rumuniji bio tvoj osnovni cilj za tekuću godinu ili postoji i neki drugi?

– U jednu ruku sigurno jeste jer sam odbio WSB nastup u Francuskoj zbog Evropksog prvenstva, a koji je bio samo nedelju dana ranije. Ali ozbiljan cilj su mi i Mediteranske igre, a zatim i ostali turniri do kraja godine.

Šta se može očekivati od Lea Cvetkovića u godinama koje dolaze?

– Ja imam velike planove i velika očekivanja, ali šta će od svega toga biti neka pokaže vreme.

Updated: 07/04/2018 — 11:18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

www.svetboksa.com Frontier Theme