Ujedinjeni u zajedničku priču, za spas plamenite veštine, savezi ex-Yu zemalja protekle sezone oformili su reginalnu ligu koja je pokrenula pravi procvat i revoluciju ovog sporta na našim prostorima gde je pre samo nekoliko decenija bio „broj 1“, kako po posećenosti, popularnosti, tako i masovnosti.

Regionalnu boksersku ex-Yu Ligu u sezoni 2021/22 činilo je osam klubova iz svih šest republika bivše Jugoslavije, danas samostalnih država, u novoj 2022/23 takmičarskoj godini biće primenjen novi format i obuhvatiće deset klubova.

Prvi šampion ujedinjene regionalne bokserske ex-Yu Lige je tim Crvene zvezde koji je u velikom finalu održanom u Skoplju salvadao ekipu Loznice.

Nova sezona doneće nove klubove, nova lica u ringu, ali i povratak kultnog kluba BK Slavija iz Banja Luke. U sezoni 2022/23. takmičiće se: Radnički Beograd, Novi Pazar, Sombor, Loznica, Vardar (Skoplje), Nikšić, Slavija (Banja Luka, Zadar, Maribor, Željezničar (Sarajevo).

Prvo kolo startuje u Banja Luci gde će se na veliku scenu vratiti čuveni BK Slavija koji je iznedrio brojne šampione, među kojima svakako najpoznatijeg legendarnog Marijana Beneša, zatim Antona Josipovića, Radovana Bisića. Mečevi će biti prenošeni uživo na TV Arena Fight i biće održani u univerzitetskoj sportskoj dvorani Kampus. Žrebom će biti odlučeno ko će kome izaći na megdan po kolima, a prve četiri najbolje ekipe će ući u plej of koji će se održati na neutralnom terenu, odnosno gradu. Druga sezona regionalne bokserke lige omogučiće i učešće omladinaca.

Regionalna bokserska Liga ex-Yu zemalja u prvoj sezoni je privukla ogromno interesovanje javnosti, tribine su bile ispunjene do poslednjeg mesta na svakom kolu, TV gledanost je bila izuzetno visoka na TV Arena Fight koja će i ovu sezonu ekskluzivno prenositi. Svako kolo druge sezone regionalne lige biće na najvišem mogućem nivou organizacije u smislu sportskog događaja, kao i tehničko-produkcijskih elemenata i TV prenosa.

Javnost nestrpljivo čeka novi gong za novu sezone regionalne lige koja je preporodila plamenitu veštinu na našem podneblju, izvukla na površinu adrenalin, energiju i hrabrost koja krasi ovaj sport koji je dugo bio na marginama. Ujedinjenje boksa bivših zemalja Jugoslavije pokazalo je da sport iznad svega, da zajdničkim snagama mogu da se naprave važni i veliki koraci ka budućnosti za koju svi želimo da bude svetla. Odmah nakon prve sezone reginalne lige svetlost je obasjala boks scenu Balkana koja trasira put koji vodi ka svetskim visinama ovog sport kujući nove šampione za velika dela u planetarnoj kompoziciji.

Izvor: Bokserski savez Srbije