Tradicija, prestiž, kredibilitet, međunarodni ugled i posebna težina na svetskoj sceni, sve je to satkano takmičenju koje već šest i po decenija ne gubi sjaj i lansira nove šampione. Srpski boks turnir “Zlatna rukavica” koji je ove godine obeležio 65. godina postojanja održan je po prvi put u svojoj dugoj istoriji u gradu koji je iznedrio brojne boks šampione, u gradu gde je boks jedan od vodećih sportova i gde se gaji jaka škola plemenite veštine. Grad Novi Pazar uz partnerstvo sa Bokserskim savezom Srbije i Ustanovom za sport i Sportskim savezom grada Novog Pazara ugostili su brojne boks asove, a naslov šampiona poneo je reprezentativac Srbije, ponos kako Novog Pazara čiji dres nosi u ligaškom regionalnom takmičenju, tako i njegovog rodnog Prijepolja. Bokser sa nadimkom “Mali Tajson”, 19 – godišnji Almir Memić osvajač zlatne medalje za Srbiju na međunarodnom turniru u Sofiji marta 2021. u kategoriji do 75 kilograma, bronze za Srbiju na Evropskom šampionatu za omladince novembra 2020, zlata na omladinskoj “Zlatnoj rukavici” 2021. koja je održana u Rakovici, zlatnu medalju na prestižnom turniru Kolčin u Belorusiji 2022, sada je krunisan i upisan u listu večitih, listu osvajača “Zlatne rukavice”. U finalu Memić je savladao Moldavca Marina Makarija 4:0.

U dvorani Pendik, u direktnom TV prenosu na TV Arena finalna noć “Zlatne rukavice” iznedrila je kvalitetne mečeve u kojima su nijanse odlučivale pobednika.

Žiri na čijem je čelu bio legenda srpskog boksa Mirko Puzović za najborbeniji par proglasio je našeg Igora Rogića i Kubanca Antonia Biseta, najbolji tehničar turnira je Vladimir Mirončikov koji je u finalu u kategoriji do 80 kilograma savladao poredstavnika BiH Lea Cvitanovića 5:0.

“Zadovoljan sam što sam osvojio “Zlatnu rukavicu”, došao sam sa tom namerom da osvojim, pokazao sam publici da sam došao sa tom željom, na kraju sam to i realizovao.

Prvu rundu smo boksovali laganije, nakon toga smo dodali tempo i u trećoj rundi je već imao dva nokdauna i pobedio sam ga jednoglasnom odlukom sudija. Završio sam godinu dobro, sezona je tekla odlično, pehar “Zlatne rukavice” je šlag na torti. Sada sledi mala pauza, a zatim od januara pripreme za sledeću sezonu od koje očekujemo mnogo” – rekao je šampion 65. Zlatne rukavice Almir Memić.

Predsednik BSS Nenad Borovčanin uručio je zlatnu rukavicu direktoru BK Novi Pazar Selveru Lekpeku. Priznanje za doprinos povratka boksa u grad Novi Pazar uručeno je gradonačelniku Novog Pazara Nihatu Biševcu. Među gostima, uz legend boksa, mečevima i boks spektaklu u Pendiku prisustvovao je i Rasim Ljajić pasionirani ljubitelj plemenite veštine.

Izvor: Bokserski savez Srbije